Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Internet bezprzewodowy, sieć między klientami.

cxxus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Mam taki problem/sprawę - posiadam internet u jedynego dostawcy internetu w mojej miejscowości [poza mobilnymi typu T-Mobile czy jakieś inne gówno]. Dawniej korzystaliśmy ze zwykłego "nadajnika" który jest widoczny np. w telefonach czy komputerach (2,4GHZ bodajże). Następnie łączyliśmy się przez tzw. "połączenie szerokopasmowe", tam podawaliśmy login (w formacie XX.XX) i hasło. 

Odkryliśmy ze znajomymi, że jeżeli wejdziemy na stronę 10.1.XX.XX (np. moją) i gdy ja miałem włączonego xamppa, to odpalała się moja strona. Więc spokojnie zaczęliśmy stawiać serwery gier i pykać bez wykorzystania hamachi, które lagowało [np. w Minecrafta :P].

Niestety - przyszedł czas na zmiany i zmieniła się technologia z której korzystamy (5GHZ bodajże). I teraz moje połączenie z internetem nie wygląda tak:

Sieć WiFi -z wykorzystaniem modemu USB Wi-Fi> Komputer

Tylko

Sieć WiFi -> 1. router (łączy się z "nadajnikiem") -> 2. router (tworzy tzw. "sieć domową") -> komputer

Dawniej mój komputer od razu łączył się z nadajnikiem i brał czynny udział "w sieci", teraz ten udział bierze ten 1. router. Przy wejściu na ów stronę (10.1.XX.XX) widzimy logowanie do (1.) routera (nie mam do niego danych). 

Ostatnio zebraliśmy się z ludźmi i chcieliśmy z powrotem pograć w jakieś gierki online. Jeżeli macie jakiś pomysł jak mogę to zrobić - piszcie.

Pozdrawiam.

Potrzebujesz strony internetowej? Pisz śmiało, jestem do waszej dyspozycji. (Jedyna możliwość zapłaty to pieniądze (przelew, SMS, doładowanie), innej nie przyjmuje i nawet nie masz co pisać).

Opublikowano

ref, ref :P

Potrzebujesz strony internetowej? Pisz śmiało, jestem do waszej dyspozycji. (Jedyna możliwość zapłaty to pieniądze (przelew, SMS, doładowanie), innej nie przyjmuje i nawet nie masz co pisać).

Opublikowano

bez piepszenia bzdur powiem prościej, dawniej byliście w jednej sieci i klasie adresów IP dlatego się dało , teraz pewnie mimo że jesteście w jednej sieci nie jesteście w tej samej klasie adresów IP

router nie ma nic do tego że nie łączy, nie umiesz i nie potrafisz go ustawić ( redirekt itp )

wystarczy że serwer postawi ktoś kto ma normalny routowalny adres IP

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Nic k***a nie zrozumiałem :D Teraz niestety każdy w sieci się tak łączy.

Ale zauważ, że teraz pod tym adresem - dajmy na to 10.1.21.42 (mój adres) każda osoba z tej "sieci" widzi logowanie do mojego routera. Myślę więc, że da coś radę zrobić, tylko ja jestem w te klocki zielony ;p

Opublikowano

Sprawa jest prosta jeżeli wygląda to następująco:

Sieć> Modem > Router > PC

Wchodzisz na 192.168.0.1 - i logujesz się do swojego Router'a. Jako iż nie podałeś modelu żadnego urządzenia to bądź mądry i kombinuj...

Tam ustawiasz coś co po polsku nazywa się "Filtrowanie Portów IP" [Port Filtering] i ustawiasz tobie wygodne, oraz "Serwer Wirtualny" [Virtual server] i ustawiasz adres komputera - źródła np. 192.168.0.10. Ostatnią czynnością jest włączenie DMZ na to urządzenie. Jak chcesz czegoś więcej to napisz coś więcej ;)

76561198125051086.png

Moja konfiguracja: MSI 970A-G46 | AMD Athlon II 240 3.43GHz | WDC WD5000AADS | WDC WD20ERZX | MSI GTX750 + BenQ G920HDA + SONY SDM HS-73 |

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...